Brezpapirno računovodstvo

Obdavčitev daril

05.12.2016

Novoletna obdarovanja so pred vrati, zato vas želimo opozoriti na kaj je potrebno paziti, preden naročite darila.

 
Pri obdavčitvi daril, ki jih prejme fizična oseba, je ključnega pomena, kdo je darovalec in kdo prejemnik darila. Pomembno vlogo pri obdavčitvi daril ima tudi njihova vrednost.
 

Kdaj se plača dohodnina?
 

Darilo se obdavči z dohodnino, če darilo prejme oseba od pravne osebe (podjetja, samostojnega podjetnika, zavoda,..), ki ni njen delodajalec in vrednost posameznega darila presega 42 EUR oziroma vrednost vseh daril, prejetih od istega darovalca, v dohodninskem letu presega 84 EUR. Darovalec izračuna in plača akontacijo dohodnine v višini 25% od vrednosti darila. Oseba, ki prejme darilo, mora zato predložiti svojo davčno številko.
 

Darila, ki jih delodajalec podari svojemu zaposlenemu ali njegovemu družinskemu članu, se štejejo kot boniteta, ki je obdavčena z dohodnino in prispevki (kot plača). Izjema so darila do vrednosti 13 EUR (15 EUR od 1.1.2017) ob pogoju, da ne gre za redna ali pogosta darila in so na voljo vsem zaposlenim.
 

Darilo, ki ga delodajalec podari otroku zaposlenega v mesecu decembru, se ne všteva v boniteto, če njegova vrednost ne presega 42 EUR. Navedeno velja za darilo otroku do 15. leta starosti. Samo če so izpolnjeni vsi trije pogoji (mesec december, vrednost darila do 42 EUR, starost do 15 let), darilo ni obdavčeno, v nasprotnem primeru pa je.
 
 

Ekipa Konto d.o.o.
 
 


     

Ne pozabite preveriti spodnjih vsebin

7 razlogov za racunovodstvo Konto

 


#

#